Cheil Worldwide HQ Lobby Renewal

제일기획 HQ 로비 리뉴얼

제일기획 로비 디자인은 이태원 가로의 연장선에서 도시(사람, 문화, 자연)와 제일기획 구성원들이 소통하고 영향을 주고 받는 인터페이스를 형성하는 것으로 시작하였다. 개인은 세상과 소통하는 하나의 창을 갖는다. 다양한 개인의 창이 모여 제일기획이라는 큰 그림을 그리게 되고 이는 기업의 아이덴티티이자 표방하는 메세지가 된다. '천 개의 창'이라 이름한 프레임에는 LED라이트 타일이 설치되어 시간대별, 계절별로 다양한 빛의 향연을 펼친다. 로비 공간 안에 삽입된 인터페이스 양측으로 기능공간들이 중첩되면서 켜를 너머서 시각적 소통이 가능하다.

 

지하공간은 엘리베이터를 내리면 완전히 다른 별천지 같은 공간을 만들자는 생각에서 출발하였다. 계단과 대형 화분을 들어내자 어둡고 답답하던 썬큰은 도시의 번잡함에서 떨어져 나온 고즈넉한 정원으로 변했다. 가벼운 스넥을 파는 키오스크를 중심으로 넓은 공간을 만들고 지하라는 느낌을 덜 받을 수 있도록 박공 형태의 천창 같은 조명환경을 만들었다. 단순히 밥만 먹는 장소가 아니라 요가, 스트레칭 등 간단한 운동과 대규모 모임도 할 수 있는 그룹 소셜라이징의 장(場)이 될 수 있도록 하였다.

The project Cheil Worldwide Lobby Renewal was based on the idea of generating interface where the city (people, culture, nature) and Cheil-ers could communicate and interact each other at Itaewon Street. Each individual has their own window to communicate with the society. As the individual windows gather, it creates big picture of Cheil and it becomes the corporate’s identity and message. The frame called ‘Thousand Windows’ consists of LED lighting tiles and it plays diverse displays based on time and seasonal differences. By inserting additional interface layer which is the frame with the lighting, functional spaces are placed at the both sides of the layer and it brings more visual communication through the layers.

 

Since the existing basement floor was darkly narrow and unorganized program placed the initial idea for this space was to create a ‘Wow space (different world)’. The sunken space with stairs and huge plant boxes removed became a hidden cozy garden apart from the chaotic city. A large space is planned around the Kiosk sells light meal and snack. The lighting designed in gable-shaped like skylight from the roof so that the space gives the feeling of not being in basement level. This is a field where not just for meals but also for light exercises such as yoga, stretching and socializing space like casual meetings or even large annual corporate’s annual events could take place. 

위치. 

 

설계면적.  

서울시 용산구 한남동 736-1 

 

1F, 1189.53m². B1F, 1498.62m² 

Location.   

 

Design Area.  

 

Finishing Material.  

736-1 Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul

 

1F, 1189.53m²,  B1F, 1498.62m²

 

Metal fabric, Stretch ceiling system, Expanded metal, Gabion wall, U-glass, Granite stone(saint Louis), Wood flooring

©SEORO ARCHITECTS 2016. All right reserved

4F Vision Tower, Seoraero 25, Seocho-gu, Seoul, 06576 Korea  |   seoro@seoro.kr

T.82-2-3477-1270

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Tumblr Social Icon