Netishion Dot Com

​네티션닷컴

목영민, 이형주

서울시 송파구 오금동 24-2

업무시설

1,014.40㎡

587.70㎡

4.953.32㎡

지상4층, 지하4층

철근콘크리트

​금속패널, 타공금속패널, 복층유리

삼우구조컨설턴트(구조)

다산 ENG(토목)

FOREST MEC(기계)

석우 ENG(소방)

신한전설(전기)

이랜드건설

설계팀.

위치.

용도.

대지면적.

건축면적.

연면적.

규모.

​구조.

​주요마감.

​협력업체.

 

 

​시공.

Location.

Total area.

Bldg. Scope.

24-2  Ohgeum-dong, Songpa-gu, Seoul

4,953.32㎡

4F, B4F

네티션 닷컴은 동명의 패션회사 사옥 별관이다. 길 건너편에 있는 본관과 비교했을 때 실제 면적은 적더라도 건물이 작아보이지 않았으면 좋겠다는 건축주의 요구가 있어 대지경계선에서 법적 및 공사조건상의 최소 이격거리를 제외한 최대 볼륨을 만든 후 건폐율, 용적률, 지상주차 등 법적인 사항에 대한 반영 및 채광, 환기를 위한 중정의 설치 등 환경적 퀄리티를 만들기 위해 볼륨을 덜어내는 순서로 작업을 하였다. 타공스크린으로 최대 볼륨을 투명하게 구현하여 전체적 덩어리가 커보이면서 인근 아파트로의 시선 차폐를 통한 상호간 프라이버시 보호라는 두 가지 문제를 해결하였다. 몇 개의 브랜드가 독립적으로 운영되는 기업의 특성에 적절하게 대응할 수 있도록 중정을 중심으로 비슷한 면적의 스킵플로어를 배치하고 브릿지와 계단으로 연결하여 브랜드의 확장 및 축소에 유연하게 대응할 수 있도록 계획하였다. 스트리트 레벨의 카페나 아웃렛 매장, 중간층의 업무공간과 휴식공간, 최상층의 파티나 소규모 패션쇼를 위한 공간 등 네티션닷컴 사옥의 프로그램 배치는 패션디자인 회사의 특성 및 작업공정에 대한 면밀한 조사와 관찰을 통해 내부적으로는 효율적 소통을, 외부적으로는 효과적 소통을 위한 장치로 작용한다.

It is office annex of fashion company Netishion dot com.INC. As the client asked the new building not to be seen smaller than the main building standing across the street although the actual size and area is smaller, the design process had been started by making maximum volume according to legal matters and taking out mass volumes based on the regulation such as building coverage ratio, gross floor ratio but also for making environmental qualified space, central courtyard with natural light and ventilation.

By covering the maximum outer volume of the building with transparent perforated screen panel, the two main issues that it is seen larger mass than it is as the client desired and also privacy protected visually from the nearby residents. The similar area of skipped floors connected with bridge and stairs are placed around the courtyard make it flexibly and easily adapt to the company's characteristics operated by several independent brands.

The program placement of Netishion dot com such as cafes on the street level, outlet stores, work space and resting area on the mid-level and space for parties and small fashion shows on the top was a result of profound research and investigation of fashion design company's characteristic and working process. It would promote efficient communication internally and effective communication externally.

©SEORO ARCHITECTS 2016. All right reserved

4F Vision Tower, Seoraero 25, Seocho-gu, Seoul, 06576 Korea  |   seoro@seoro.kr

T.82-2-3477-1270

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Tumblr Social Icon