La Terrasse Hannam

라테라스 한남

대지는 한남동 유엔빌리지의 동남측 경계에 자리잡은 경사지로 동호대교 동쪽의 강풍경이 한 눈에 들어오는 곳이다. 진입로에서 보면 집은 한 층 정도의 높이로 나지막하게 자리잡고 있다. 보행자를 위해 진입레벨에 형성된 greeting garden과 아래쪽으로 이어지는 테라스형 정원을 두어 가로에서도 조경과 어우러진 한강 조망을 즐길 수 있게 하였다. 거주자 특성 상 높은 수준의 프라이버시가 요구되었기에 동네에 면한 뒷 면은 테라코타 루버를 사용, 세 개의 덩어리로 볼륨을 정리하면서 시각적 차폐가 될 수 있도록 하였다. 전면인 한강 쪽으로는 외부에 면한 벽면길이를 늘려 조망을 극대화하면서 주호의 각 실에서 사용하는 외부공간의 영역성이 확보되도록 계획하였다.

 

주호는 독립적 정원을 갖는 최하층 레벨과 아래층의 지붕을 테라스로 사용하는 중간층 레벨, tea room과 옥상정원이 있는 최상층 레벨 등 다섯 개 레벨로 구성되어 각각 특성이 다른 외부공간들을 갖도록 구성되어 있다. 공동주택이지만 라이프스타일이나 공간에 대한 취향에 따라 선택의 폭이 있도록 평면구성, 진입프로세스의 경험, 내부조망의 성격, 재료의 질감 등을 조금씩 다르게 계획하였다. 또한 입주자들이 공동으로 사용하는 컨시어지나 라운지, 연회장 등을 테라스형 정원 하부 공간에 배치하고 천창을 통해 빛을 유입함으로써 대지의 레벨차를 효과적으로 활용한 공간을 만들 수 있었다.

위치. 

 

설계면적.  

서울시 용산구 한남동 773-1번지 외 9필지

 

9,734.58m²  

773-1 Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul

 

9,734.58m²

 

Location.   

 

Design Area.  

 

  

The sloped site is located in the eastern side of UN village, Hannam-dong, which provides a panoramic view of the Han River and Dongho Bridge. The housing is seen as one floor level high from the access road. The greeting garden and terrace-type garden placed for pedestrians provide landscape harmonized Han River scenic view from the street. High level of privacy was required, and terracotta louvers are used for the rear side of the building which is facing to the village. It helps to organize three volumes and visual privacy. To the front side of Han River, by expanding the wall sides, it is planned to maximize and secure the clear view and outdoor space for each unit.

 

It has distinctive outdoor spaces for each hive levels, the lowest level with independent garden, mid-level using roof of lower level as terrace and the highest level with tea rooms and roof garden. Although it is built as a multi-unit dwelling, it is designed in different plan layouts, experience of approaching, view characteristics from inside and material textures so that tenants are able to select based on their preferences. The public programs such as concierge, lounge and banquet hall are placed under the terrace garden with natural light penetration, which adopt the natural condition of high level differences in a useful way.

©SEORO ARCHITECTS 2016. All right reserved

4F Vision Tower, Seoraero 25, Seocho-gu, Seoul, 06576 Korea  |   seoro@seoro.kr

T.82-2-3477-1270

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Tumblr Social Icon