Cheil Worldwide HQ Office Planning

제일기획 HQ 오피스 플래닝

 

제일기획 한남동 본사의 9,10층에 위치한 제작본부 오피스 플래닝은 광고의 제작을 담당하는 크리에이티브(creative)들이 일하는 공간을 이전하면서 기존에 한 층이던 것을 두 개 층으로 확장하는 계획이다. 하나의 본부가 두 개 층을 사용하게 되므로 층간의 소통은 더욱 중요하다. 기존 건물의 엘리베이터 홀 옆의 존재감 없던 void space를 적극적으로 활용하여 계단을 걸고 윗 층에 오픈 라운지 공간을 두어 부서 내에서 내부계단을 통해 공동으로 이용하도록 하였다. 이 계단은 외부에서도 인지되어 제작본부의 시각적 아이덴티티를 형성할 수 있을 것이다.

 

제일기획은 광고회사로 스스로의 기업 아이덴티티에 대해 아이디어 생태계라는 키워드를 제시했다. 제일기획의 핵심가치는 다양한 관심을 가진 다양한 사람들이 서로 상호작용을 하며 아이디어를 만들고 이를 실현하는 다양성(diversity)에 있으며, 경영과 공간의 혁신을 통해 이러한 상호작용을 촉진시키고 보다 통합적(integrated)인 업무수행을 유도하길 바랐다. 제일기획의 한남동 본사 오피스 플래닝은 이러한 혁신의 일환으로 진행되었다. 업무공간 계획의 목표는 대면상호작용(face-to-face interaction)을 활성화시키고 보다 오픈 된 형태의 협업체제를 지원하는 방향의 혁신적인 오피스 디자인을 통해 제일기획이 지닌 잠재력을 극대화시키는 것이었다.

 

워크스테이션 계획에 있어서도 유연하고 통합적인 업무활동을 위해 조직의 상하구조(hierarchy)가 반영된 배치(layout)보다는 경계를 없애고 이합집산이 자유롭고 협업에 유리한 플랫폼 형식을 채택하였으며 업무조직의 성격에 따른 다양한 공간모듈을 개발하여 잦은 조직개편에 대응할 수 있도록 하였다.

위치. 

 

설계면적.  

서울시 용산구 한남동 제일기획 9-10층

 

2,115.7m² 

9-10 floor, 736-1 Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul

2,115.7m²

 

Bolon (floor), Hot rolled coil+gypsum board (wall), Aluminum louver+gypsum board (ceiling)

Location.   

 

Design Area.  

 

Finishing Material.  

The Cheil’s production department is placed on the 9th and 10th floor of the HQ building in Hannamdong, and it was a critical challenge to make an easily-communicable space since this department had formally used single floor and move into two floors. By placing a stairs connects the two floors right next to the elevator hall and a lounge space on the upper level, it became a communal space where intra-departmental communication space. Also, it is visible from the outdoor street level and becomes a visible identity for the department.

 

Cheil Worldwide, one of the largest advertising companies in Korea, offered keyword ‘idea ecosystem’ as the corporate’s identity. The core value of Cheil is that diverse people with various interests interact, share ideas and they realize the diversities. They wanted more integrated work process by accelerating interactions driven by innovation of management and space. The project HQ Office Planning was the part of this corporate’s innovative idea. The main goal for the space planning was to maximize the Cheil’s potentiality through innovative office design by revitalizing the face-to-face interaction and supporting more open collaboration.

 

The workstation layout is based on platform system which follows the idea of corporate’s workspace goal where flexible and integrated collaboration is possible rather than space with organization’s hierarchy applied in desk layouts. The spatial module system was taken out of the space so that it is easy to response to their diverse group types and departments’ internal moving.

 

©SEORO ARCHITECTS 2016. All right reserved

4F Vision Tower, Seoraero 25, Seocho-gu, Seoul, 06576 Korea  |   seoro@seoro.kr

T.82-2-3477-1270

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Tumblr Social Icon